In Constanta, Sacul galben inregistreaza rezultate pozitive!

Activitatea noastra cotidiana, dezvoltarea urbanistica si cresterea demografica sunt factorii care au determinat cresterea cantitatii de deseuri, au dus la poluarea mediului inconjurator si la suprasaturarea rampelor ecologice. Pentru a diminua cantitatea de deseuri depozitata la rampa ecologica, Polaris gestioneaza responsabil activitatile de colectare, transport si depozitare a deseurilor municipale si reciclabile.

Actiunea de colectare separata “Sacul galben” se adreseaza populatiei care locuieste in zona de case (locuinte individuale) si are drept scop gestionarea responsabila a deseurilor reciclabile si protejarea mediului inconjurator.

In Sacul galben, populatia este rugata sa colecteze separat deseuri reciclabile de: hartie, carton, plastic (recipiente PET, ambalaje plastic, pungi de plastic etc.), doze de aluminiu, cutii de conserve, cutii de lapte si suc etc. In schimbul sacilor plini cu deseuri reciclabile, populatia primeste gratuit de la Polaris alti saci galbeni. Cetatenii care nu colecteaza deseuri reciclabile in Sacul Galben nu vor primi la schimb alt sac. Dupa colectare, sacii sunt transportati de catre autogunoiera, special destinata acestui serviciu la statia de sortare, unde materialele sunt sortate manual, pe categorii, de pe banda transportoare. In prima faza, are loc separarea deseurile nereciclabile, acestea sunt indepartate si apoi transportate la rampa ecologica, de cele reciclabile, avand drept destinatie resortarea in vederea reciclarii.

In Constanta, actiunea „Sacul galben” se aliniaza celorlalte puncte de lucru si inregistreaza progrese anual. Numarul de saci galbeni impartiti populatiei ajunge la 65.000 buc/ luna.

Desi, populatia constanteana a fost receptiva la ideea de colectare separata, inca se inregistreaza cazuri in care cetatenii depun in Sacul Galben deseuri municipale in locul celor reciclabile, sau cazuri in care deseurile recilabile sunt furate. In ciuda acestor cazuri, actiunea Sacul galben a inregistrat rezultate pozitive in anul 2014 comparativ cu 2013, cantitatea de deseuri reciclabile crescand cu aproximativ 150 tone.

Actiunea „Sacul galben” este in desfasurare la toate punctele de lucru din tara si a determinat crearea de noi locuri de munca, achizitionarea de noi utilaje destinate acestei activitati de colectare separata, rezultatul acesteia ducand la diminuarea cantitatii de deseuri depozitata la rampa ecologica si reintrarea in circuit a deseurilor reciclate.