Alba Iulia colecteaza separat!

Calitatea vietii noastre depinde in primul rand de noi. Fiecare persoana are o responsabilitatea sociala fata de mediul in care isi desfasoara activitatea de zi cu zi deoarece principalul responsabil pentru poluarea mediului inconjurator este omul, poluarea fiind consecinta activitatii acestuia. Un prim pas corect in aceasta directie este Colectarea Separata A Deseurilor Reciclabile.

In Alba Iulia, alaturi de activitatea de salubrizare desfasurata in ultimii 2 ani, Polaris a implementat sistemul de colectare separata a deseurilor municipale pe 2 fluxuri: fractia umeda (reprezentata de deseurile municipale) si fractia uscata (in care sunt incluse deseurile reciclabile).

Ce depunem in containerul inscriptionat cu denumirea „Fractia uscata”?

Conform noilor modificari in legea serviciului de salubrizare, in containerul inscriptionat cu denumirea „Fractia uscata” se colecteaza „in amestec” deseuri reciclabile de: hartie, carton, plastic (recipiente PET, ambalaje plastic, pungi de plastic etc.), doze de aluminiu, cutii de conserve, cutii de lapte si suc etc.

Asa cum se intampla si in cazul „Sacului galben” (actiune destinata cetatenilor care locuiesc in zona de case), deseurile reciclabile colectate din containere sunt transportate de catre autogunoiera, special destinata acestui serviciu la statia de sortare, unde materialele sunt sortate manual, pe categorii si culori. Desi, preluarea deseurilor reciclabile se face „in amestec”, colectarea separata a acestora ajuta foarte mult in procesul de resortare al reciclatorului. Transportul deseurilor reciclabile „in amestec” catre statia de sortare nu afecteaza calitatea acestora, insa, in cazul in care “fractia uscata” este colectata impreuna cu „fractia umeda” (resturi de mancare etc.), va avea loc contaminarea „fractiei uscate” ducand la imposibilitatea valorificarii acesteia de catre reciclator (in special hartia/ cartonul).

Promovarea responsabilitatii fata de mediul inconjurator prin implementarea sistemului de colectare separata la toate punctele de lucru

Sistemul de colectare separata a deseurilor reciclabile de la populatie si agenti economici a fost implementat de Polaris inca din anul 2011, iar in Alba Iulia din anul 2013, din momentul preluarii serviciului de salubrizare. Astfel, anul 2014, odata cu implementarea legislatiei in domeniu, a reprezentat inca o etapa de constientizare si reinformare a cetatenilor cu privire la importanta colectarii separate a deseurilor si despre cum ne putem imbunatati calitatea vietii prin utilizarea acestui sistem.