Folosim module cookie pentru a oferi cea mai bună experiență de navigare pe site. Politica de utilizare a cookie-urilor

COLECTAREA SEPARATA INCEPE DE ACASA!

Deseurile menajere provin, in mare parte, din gospodarii/ locuinte, apartinand sectorului casnic.

Acestea sunt alcatuite din 2 fractii: fractia umeda (deseuri reziduale) si fractia uscata(deseuri reciclabile).

Colectarea separata a deseurilor presupune ca fractia umeda (deseurile care nu mai pot fi reciclate) sa se colecteze separat de fractia uscata (reciclabilele).



I. FRACTIA UMEDA

Fractia umeda este formata din deseuri reziduale / amestecate, care nu mai pot fi reciclate.

In zona de case, aceste deseuri se depoziteaza numai in pubela neagra, iar in zona de blocuri in containere (1.1 mc) destinate precolectarii deseurilor menajere.

DEPUNEM in eurocontainerele pentru deseuri reziduale / pubela neagra: resturi de mancare, scutece de unica folosinta, ambalaje foarte murdare, vesela de unica folosinta foarte murdara, excremente ale animalelor de casa, mucuri de tigara, absorbante, servetele folosite, conținutul sacului de la aspirator.

NU DEPUNEM in eurocontainerele pentru deseuri reziduale / pubela neagra:

  • deseuri reciclabile: hartie/carton, plastic, sticla, metal;





  • deseuri inerte (rezultate din constructii/demolari): pamant, pietris, nisip;






  • deseuri periculoase: uleiuri, medicamente expirate, polistiren;
  • deseuri voluminoase (mobilier, saltele, covoare etc);



    Pentru acest tip de deseuri va rugam sa faceti o programare pentru ridicare. Contact



  • deseuri din echipamente electronice si electrocasnice: baterii, frigidere, mixere, telefoane etc.



    Pentru acest tip de deseuri va rugam sa faceti o programare pentru ridicare. Contact



DE RETINUT

!!!! Ambalajele trebuie golite de mancare, pliate / strivite pentru a economisi spatiu in pubela / container.

In pubela neagra / container se depun numai deseuri care nu pot fi reciclate.

II. FRACTIA USCATA

In zona de case ,cetatenii pot depune deseurile reciclabile in pubela galbena sau in sacul galben.

In zona de blocuri,cetatenii pot depune deseurile reciclabile in containerele de tip “igloo”, in containerul galben sau in platforme modulare pentru deseuri reciclabile (containere de 1.1 mc).

  1. In containerele de tip “igloo”, cetatenii pot depune deseuri reciclabile pe 3 fractii: hartie/ carton, plastic si metal. Containerele sunt identificate prin culori:
    • In containerul de culoare albastra se depozitea deseuri de hartie / carton;
    • In containerul de culoare galbena se depoziteaza ambalaje din plastic si metal, doze de aluminiu (pe care le strivim in prealabil), conserve metalice, dopuri metalice, vesela de unica folosinta (din plastic, poliestiren), recipiente de plastic pentru bauturi, spray-uri cosmetice si alimentare.
    • In containerul de culoare verde se depoziteaza sticla si borcane.
    Serviciul de colectare separata a materialelor reciclabile de la containerele de tip „igloo” se realizeaza cu ajutorul unor bascule Graifer, in functie de ziua si de strada de unde se face colectarea.
  2. In Constanta, Polaris a suplimentat numarul recipientelor pentru colectarea separata a deseurilor. In prezent se desfasoara un program de amplasarea a 900 de containere de culoare galbena, in care populatia care locuieste in zona de blocuri poate depune deseuri reciclabile pe o singura fractie: hartie/ carton, metal si plastic. Aceste containere sunt pozitionate langa platformele pentru deseuri menajere.
  3. In platformele modulare, cetatenii pot depozita deseurile reciclabile pe doua fractii, intr-un container se depune hartie/ carton, iar in altul deseuri din plastic si metal.
Deseurile de sticla se depun in containerele de culoare verde, amplasate langa platformele pentru deseuri menajere sau in punctele centrale din oras.



A. CUM COLECTAM CORECT DESEURILE?


Pentru a colecta corect deseurile, populatia trebuie sa depoziteze deseurile din gopodaria proprie in 2 pungi / recipiente, una pentru deseuri reciclabile si una pentru deseuri reziduale.




Deseurile rezultate din gospodaria proprie pot fi resurse importante. Daca sunt sortate corect, predate si reciclate, din ele pot rezulta produse noi precum hartie igienica, hartia pentru imprimare, biciclete, agrafe de birou, haine, etc.




Reciclarea este benefica omului si mediului inconjurator. Daca fiecare dintre noi am colecta corect deseurile, s-ar reduce semnificativ cantitatea de deseuri depozitata la rampa ecologica, mediul in care am trai ar fi mult mai curat si astfel cu totii vom putea contribui la un viitor mai bun pentru copiii nostri.





  
Tip

Colectarea si separarea deseurilor porneste in bucatarie deoarece aici se genereaza cele mai multe deseuri dintr-o gospodarie, si continua pe strada, la serviciu, scoala etc.

  

Colecteaza separat, intr-o punga, deseuri reciclabile din: ambalaje din plastic, metal, carton/ hartie.



  

Colecteaza separat, intr-o punga, deseurile reziduale (deseuri rezultate din gospodarie care nu pot fi reciclate): resturi de produse lactate (lapte, smantana, branza, oua), grasimi animale, mucuri de tigari, conţinutul sacului de la aspirator, bateriile care produc scurgeri toxice, resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, sticle de ulei, lemn tratat sau vopsit, baituri, vopsea, adezivi, becuri, becuri economice si tuburi fluorescente, pesticide, folie carne, folie salam, scutece, vata, betisoare de urechi, ulei de gatit, oase mari, resturi de carne si peste, gatite sau proaspete; grasimi animale,excremente ale animalelor de companie.




B. CUM DEPOZITAM CORECT DESEURILE (modalitatea)?

Primii pasi cu adevarat importanti pentru protejarea mediului, inainte de a recicla, ii reprezinta reutilizarea obiectelor si reducerea consumului de resurse.

1. HARTIA

Hartia se recicleaza de aproximativ 6 ori. Fibrele din celuloza se degradeaza cu fiecare utilizare in procesul de productie a hartiei noi, astfel ca in procesul de reproductie se introduc fibre noi pentru a reinnoi materia prima.

Prin tehnologia de reciclare se poate indeparta lipiciul, cerneala, capsule. Uleiul nu se poate indeparta de pe hartie.


Se recicleaza: cutii de pizza (fara grasimi pe ele), ziare, reviste, flyere (fluturași promoționali), caiete, carți, plicuri, cartoane de oua, cutii, cutii de pungi de hartie curate, cutii de cereale.

Nu se recicleaza: pahare de hartie (de obicei conțin și o folie de plastic), hartie sau carton murdar, șervețele folosite, hartie igienica și prosoape de hartie, hartia cerata, hartia plastifiata, cutii de pizza murdare.

Cum se depoziteaza: Pentru a micsora volumul acestora, cartoanele trebuie pliate / strivite / taiate in bucati inainte de depozitare.

Se obtine: materie prima pentru tiparituri (carti, reviste ziare), a servetelelor sau a materialelor pentru impachetat.


2. PLASTICUL

PLASTICUL este cel mai utilizat material si unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei noastre. Din pacate nu toate variantele de plastic sunt atat de usor de reciclat. Plasticul nu poate fi reciclat mai mult de de 4-5 ori, insa PET-ul si HDPE ul se pot recicla pana la 10 ori. Din acest motitv, este important sa acordam atentie simbolurilor de pe ambalaje.


Se recicleaza: sticle de plastic din PET (sticle transparente sau colorate pentru bauturi -apa, suc, bere, ulei), folia de plastic de la baxurile de apa, recipiente din plastic( lazi, sticle de iaurt, lapte, caserole,sticle de detergent, balsam, sampon), pungi alimentare, ambalaje tetra pack — cutii de lapte sau suc care arata ca hartia (acestea trebuie colectate la plastic, NU la hartie), pahare și recipiente din plastic, bidoane, cutii, ghivece, tavi de bucatarie din plastic, ambalaje de protectie din plastic (polistiren).

Nu se recicleaza: Ambalaje din plastic care nu pot fi curatate. Acestea pot fi depuse in recipientul pentru deseuri reziduale.

Cum se depoziteaza:

  • Goleste deseurile reciclabile de resturi de mancare;
  • Clateste cu apa rece ambalajele din plastic murdare;
  • Striveste / pliaza / depoziteaza ambalajele din plastic in sacul galben / containere.

Se obtine: materia prima pentru covoare, jucarii, folie industriala, benzi noi, ambalaje PET alimentare si nealimentare etc.

3. DOZE DE ALUMINIU / CUTII DIN METAL

Orice material produs din METAL, la fel ca sticla, poate fi reciclat la nesfarsit deoarece metalul nu-si pierde din proprietati in urma reciclarii.

Aluminiul este unul dintre cele mai valoroase materiale reciclabile. Il gasim sub forma dozelor de bauturi racoritoare, bere, a flacoanelor de parfum etc.


Se recicleaza: doze de aluminiu, obiecte din metal, doze de bere si suc, conserve, deodorant (spray-uri) golite complet de conținut, capace de borcane, recipiente alimentare, folie de aluminiu curatata etc

Nu se recicleaza: recipiente metalice care nu au fost golite de continut, de vopsea, contaminate cu substante periculoase, folia metalizata de la alimente (ex. ciocolata, chipsuri etc)

Cum se depoziteaza:
Ambalajele din aluminiu se clatesc cu apa rece de resturi lichide sau alimentare si apoi se aplatizeaza / strivesc.

Se obtin: recipiente pentru bauturi, folii de aluminiu, tavi pentru copt, etc.


4. STICLA

STICLA se poate recicla la nesfarsit, precum aluminiul, fara a-si pierde din proprietati. Practic sticla nu are proprietati biodegradabile, odata aruncata la groapa de gunoi ramane acolo vesnic.







Se recicleaza: sticle, borcane.

Nu se recicleaza: geamurile, vesela, oglinzile, obiectele din ceramica, cristal și sticlă termorezistentă sau becurile.

Becurile se colecteaza separat si fac parte din categoria deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Cum se depoziteaza:
Capacele se indeparteaza. Capacele de metal se colecteaza impreuna cu alte obiecte de metal. Recipientele de sticla se vor goli de resturi alimentare si vor fi spalate.

Unde se depoziteaza: In containerele verzi de tip igloo, amplasate langa punctele de colectare pentru deseuri reziduale sau in zonele centrale din oras.

Se obtin: alte obiecte din sticla.




C. ALTE TIPURI DE DESEURI PE CARE LE COLECTAM:


  • DESEURI VOLUMINOASE: mobilier (canapele, fotolii), saltele, covoare. Aceste deseuri pot fi preluate numai in baza unei programari telefonice la dispecerat salubrizare.
  • DESEURI ELECTRICE, ELECTRONICE SI ELECTROCASNICE (DEEE-uri): aragazuri, frigidere, computere, TV-uri, masini de spalat etc. Aceste deseuri pot fi preluate numai in baza unei programari telefonice la dispecerat salubrizare.
  • DESEURI INERTE (rezultate din constructii si demolari): moloz, caramizi, pietre, pamant din excavatii, beton, gresie, faianta, tamplarie etc. Aceste deseuri pot fi preluate, contra cost, la solicitarea beneficiarului, in baza unui contract / comenzi catre departamentul Comercial.



  

De ce sa colectam separat:

  • Se reduce cantitatea de deseuri depozitata la rampa ecologica prin recuperarea deseurilor reciclabile;
  • Se mentine spatiu verde;
  • Se reducere poluarea, se economiseste energie, se conserva resursele naturale;
  • Se reutilizeaza materia prima secundara rezultata in urma reciclarii si astfel scade costul de productie;
  • Se creeaza locuri de munca
  • Respectam obligatiile prevazute de legislatia in vigoare.



  

Tipuri de deseuri sortate la statia de sortare in vederea reciclarii din Constanta:

  • Hartia / cartonul sunt balotate si vandute fabricilor de carton;
  • Deseurile de materiale feroase sunt vandute centrelor de colectare;
  • Deseurile de materiale neferoase sunt vandute fabricilor care produc doze de aluminiu;
  • Mase plastice: ambalaje PET, ambalaje din polietilena de joasa densitate (LDPE), ambalaje din polietilena de inalta densitate (HDPE), ambalaje din polipropilena (PP).
Dispecerat salubrizare: 0241 548 600 / 549 030
Str. Spiru Haret, nr. 2A, Constanta
Program relatii cu publicul
Luni – Vineri : 8 00 - 16 30
Plateste online
Pentru a utiliza aceasta metoda de plata, va rugam sa va creati un cont in sectiunea Plata online.