In Tg Jiu continua montarea platformelor subterane

In decembrie 2013, in orasul Tg Jiu, compania de salubrizare Polaris M Holding a inaugurat montarea primelor 40 de platforme cu containere subterane pentru colectarea deseurilor urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa monteze urmatoarele 20 de platforme.

Procesul de inlocuire a containerelor traditionale cu platforme subterane reprezinta o modalitate europeana de gestionare a deseurilor provenite de la populatie. Datorita acestui sistem etansat se va evita imprastierea deseurilor pe domeniul public, protejand astfel mediul inconjurator. In containere se depoziteaza deseuri municipale solide sau reciclabile, insa nu se vor depozita deseuri provenite din constructii sau deseuri toxice.

Mecanismul de actionare al acestui sistem se bazeaza pe o instalatie hidraulica pentru ridicarea platformei in vederea scoaterii si golirii containerelor. Fiecare plaforma este dotata cu 4 containere, fiecare container avand o capacitate de 1.1 mc.

"Si in acest an continuam montarea platformelor subterane la Targu-Jiu. In anii anteriori am montat 40 de bucati, iar in acest an mai avem de montat 20, pana la numarul de 60 de platforme, care erau programate pentru Targu-Jiu. De cand s-au montat aceste platforme subterane, s-a observat in tot orasul, in toate punctele unde s-au montat, ca au disparut cam toti cainii, au disparut toate persoanele care mai cautau prin aceste containere, iar mustele si mirosul s-au dus in totalitate. In perioada urmatoare vom incerca sa bagam in aceste platforme subterane si PET-urile care se strang in clopotele de la suprafata, pentru a nu mai fi sustrase de oamenii strazii. Toate aceste platforme dau un randament foarte mare, tinand cont ca si cheltuiala cu intretinerea lor nu este asa de ridicata. Cele cinci platforme sunt montate in zone diferite: Debarcader, Popa Sapca, la Gara, unde era Hidroelectrica si una in General Tell, urmand ca alte 15 platforme sa se monteze in zona de sud a orasului, mai putin in zona de nord, deoarece numarul celor care s-au montat anii anteriori a fost mai mare in zona de nord", a declarat seful de punct de lucru de la Tg Jiu, Ion Patrascu.

Beneficiile oferite de acest sistem de colectare subterana a deseurilor constau in:

  • reducerea mirosului neplacut emanat de deseuri datorita localizarii containerelor in subteran unde temperatura este mai scazuta;
  • mai mult de 70% din sistem este localizat in subteran, in acest mod se economisteste spatiu;
  • vandalizarea containerelor, imprastirea deseurilor si sustragerea materialelor plastice pot fi evitate deoarece containerele sunt amplasate sub nivelul solului, la o adancime de 1.80 m;
  • singurele persoane care au acces la containere sunt angajatii Polaris;
  • insectele, rozatoarele nu mai au acces la deseuri;
  • design placut.

Suma investita in acest sistem de colectare subterana a deseurilor a ajuns la 720.000 euro si a fost suportata integral de Polaris.